Program


Újvilág passió
12

Újvilág passió

Kocsis L. Mihály - Cseke Péter: Újvilág passió
Passiójáték

Jézus Krisztus, a Megváltó szenvedéstörténete az egyik legközismertebb témakör az irodalomtörténetben. A Kecskeméti Katona József Színház most arra vállalkozott, hogy a mindenki által ismert eseményeket a hagyományokhoz ragaszkodva, ám mégis azoktól kissé eltérő módon mutatja be.

Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes rend a pálosok. Történetünk szerint a rend százhuszonhat tagja elkísérte Kolombuszt híres felfedezőútján. A papokat Izabella spanyol királyné kérte a magyar rendfőnöktől, azzal a feladattal, hogy tartsák a bátor hajósokban a lelket; valamint hogy később terjesszék a hitet a távoli földrészen, az Új Világban.
A kecskeméti előadás sajátossága, hogy a pálosok szemszögéből mutatja be az ottani eseményeket, a térítés kezdeti stádiumait.

Az előadás alkotói - melynek gerincét a Kecskeméti Katona József Színház jeles művészei képezik - mai, magyar produkció megvalósítására törekszenek. Kocsis L. Mihály és a rendező közös szövegkönyve elsősorban az Evangéliumra támaszkodik. A koreográfiát Lukács László a Kecskemét Táncegyüttes vezető koreográfusa készíti, és az előadásban a táncegyüttes táncosai mellett, kecskeméti lakosok is közreműködést vállaltak. A főbb szerepekben Csémy Balázst, Kőszegi Ákost, Hajdú Melindát, Hegedűs Zoltánt, Körtvélyessy Zsoltot láthatják.
Az előadás zenei anyagát Kövi Szabolcs zeneszerző alkotta, rendezője Cseke Péter.

2012. június 8-án és 9-én színházunk hagyományteremtő szándékkal mutatta be a produkciót a Kecskeméti Arborétumban.

Munkatárs: Horváth Ilona, Makai Margó, Mészár Zsuzsa, Bodor Gizi, Czeiner László, Szabó Csaba.

Ajánló


"Halló, halló, figyelem! Áruházunk tíz perc múlva nyit. Készüljetek! Előre a Minisztérium zászlajáért!"…

Schwajda György: Ballada a 301-es parcella bolondjáról

Gyilkos asszonyokról szóló világhírű musical. ...20-as évek hangulata, menekülés, fülbemászó dallamok és profi…